< návrat zpět

16. Pražská muzejní noc - Průmyslový palác

Průmyslový palác (v letech 1952–1990 Sjezdový palác) je prosklená stavba s ocelovou konstrukcí stojící v areálu Výstaviště Praha Holešovice v Bubenči a pochází z roku 1891.

Budovu navrhl český architekt Bedřich Münzberger, byla postavena v roce 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Palác tvořila bohatě prosklená ocelová konstrukce s nejvyšším bodem 51 m nad terénem (věž s hodinami). Někdy je označován za secesní, jindy je toto stylové vymezení označované za chybné a styl je označován jako historismus. V letech 1952–1954 byl zrekonstruován podle projektu Pavla Smetany a přejmenován na Sjezdový palác, kolem roku 1990 opět na Průmyslový palác. Původně průčelí zdobil majestátní portál se sochami českých velikánů. Na zadní straně budovy zůstal tento portál zachován. V bočních křídlech byly umístěny busty významných českých techniků.

Tradičně byl využíván k výstavním účelům, ale také k různým kulturním akcím. Monstrózními akcemi byly sjezdy Komunistické strany Československa. Mapa viz.ZDE.

 





Nebyly přidány žádné příspěvky.

VYHLEDÁVÁNÍ

Sdílet

Sdílej na FB

Uživatel

PODPORA

NÁVŠTĚVY

Sledujte

REKLAMA